A l’assignatura de Tecnologia aquests dies estam plantant tomàtigues i maduixes.

Una vegada les llavors estan “fent la seva feina” amb paper humit al laboratori, a l’espera que comencin a sortir els primers brots, a la classe d’avui hem anat a conèixer les pasteres on les plantarem.

Primer de tot, a l’aula hem calculat un parell de conceptes matemàtics (el volum de les pasteres, que tenen forma d’ortoedre) per fer una estimació dels litres de terra que necessitam.

Han sorgit interessants qüestions, com per exemple:
– Per què es mesura la terra en litres i no en kg?
– Quines coses són necessàries perquè neixi una planta? (llum solar, sals minerals i aigua)
-Què ha de contenir la terra que posarem?

Després hem fet una “porra” per estimar la quantitat de terra que seria necessària: hem escrit a la pissarra les prediccions i ja ens hem dirigit a la terrassa.

Una vegada allà hem mesurat les dimensions de les pasteres i hem vist que cadascuna pot contenir uns 130 litres de terra aproximadament (ens ha servit per comentar aspectes com “precisió”, “error”, conversió de cm³ en litres, etc.)

Després hem tengut la sort de trobar-nos en Jaume, el professor que un parell d’anys enrera va fabricar amb palets les pasteres i va fer la primera plantació: ha estat una sort poder escoltar les seves explicacions sobre els cicles de les plantes, el concepte de permacultura, …

A partir d’aquell moment ja ens hem posat mans a l’obra llevant les herbes antigues (que en ser matèria orgànica han quedat separades en una bossa apart) i hem remogut la terra ja existent per deixar-la a la capa inferior. A la capa superior hem afegit dos sacs de terra de 20 litres cadascun.

Els propers dies continuarem el procés!





Els càlculs del volum de les pasteres